Etetőhajó vásárlás előtti kérdésekre válaszok

Etetőhajó vásárlás előtti kérdésekre itt olvashatók a válaszok:

 • Milyen etetőhajót válasszak?
  Etetőhajó választásnál a fő szempont a víz minősége amin használni fogjuk a hajónkat. Figyelembe kell venni hogy a hullámzó vizekre inkább nagyobb hajók alkalmasak amik 1 méter körüli hosszúak, mert a rövid kishajók csak bukdácsolnak a vizen. Ezért alakultak ki a 60-70-80centi hosszú hajóformák melyek alkalmasak minden vízfelületre. Második szempont a teherbírás, vagyis hogy mennyi etetőanyagot lehet vele bejuttatni aminek az ideális mennyisége 3-4kg körül van. Nem utolsó szempont hogy a hajó katamarán legyen mert ezek stabilabbak mint a V azaz mono aljú hajók.
 • Mennyire stabil?
  Minden etetőhajónál a fő szempont hogy stabil legyen még terhelve is, így a borulástól nem kell tarania senkinek. 
 • Mennyire gyors?
  -Egyik etetőhajó sem mondható igazán gyorsnak, aminek az a magyarázata, hogy nagyon nehezek és hogy stabilak legyenek elég nagy felületük folyamatosan elmerül. A másik oka annak hogy nem mehetnek gyorsan, az hogy a hajók orra haladáskor orrhullámot képez, vagyis a hajó orránál megemelkedik a víz mintha egy domb lenne a hajó előtt amit szó szerint maga előtt tol. Ez a domb annál magasabb minél gyorsabban halad a hajónk és pont ez az ami behatárolja egy etetőhajó sebességének határát. Ennek ellenére az etetőhajók nem lassúak, amit leginkább videókon lehet szemléltetni.
 • Mekkora a menetidő és ez mitől függ?
  A menetidő több dologtól is függ mint az akkuk kapacitásától Ah -amperórájától, a hajó súlyától, kialakításától, a víz minőségétől vagyis hogy mennyire hullámzik víz, a motor teljesítményétől. És itt elértünk oda hogy eloszlassak egy nagy tévhitet miszerint a gyorsabb etetőhajóknak nagyobb a menetideje. Erre a legegyszerűbb példa, ha sétálunk a strandon a vízben, ilyenkor kis erővel, nyugodt tempóval tudunk haladni, de ha futni próbálunk a víz megakadályoz benne és akárhányan tolnak hátulról sebességünkön nem tudunk növelni. Egy bizonyos szintig emelkedik majd a sebességünk, de észre kell vennünk mennyivel nagyobb erő kell a haladáshoz. Ezzel a példával megcáfolva ezt a tévhitet, remélem érthető hogy egy lassabban haladó hajónak nagyobb lesz a menetideje mint egy teljes gázon gyorsabban haladó hajóé. Egy átlag menetidő kb egy -három óra.
 • Milyen rendszert válasszak 6 vagy 12volt?
  Ez egy örökzöld kérdés. De ha kicsit jobban bele gondolunk egyből látni fogjuk mennyire egyértelmű a válasz. NINCS KÜLÖNBSÉG 6 és 12V között. Mégpedig azért, mert a 6V -os akkuhoz 6-9.6V motor kell, 12V-os akkuhoz pedig 12-16V -os motor. Viszont a két verziónál csak az akku feszültsége a különbség, de a tévhittel ellentétben semmivel nem tud többet vagy kevesebbet egyik verzió sem. Tehát nem fog gyorsabban menni ha.. vagy nem lesz erősebb ha.. vagy nem fogja tovább bírni üzemidőben ha..
 • Mennyi etetőanyagot tudok bevinni és hogyan?
  3-4kg etetőanyagot lehet a hajókkal bevinni, több nem is kell mert nem a halakat szeretnénk jóllakatni hanem a halfogás a cél. A hajók között vannak kétoldalra meg hátra és középen ürítők, itt igazából kiki saját igénye szerint válaszhat mert lényeges különbség az ürítési formák között nincsen. Minden billenő, vagy ürítő rész ami lefelé nyílik külön -külön oldható nem egyszerre mint a sok évvel ezelőtti etetőhajóknál.
 • Tudok -e szereléket bahordani?
  Igen, minden etetőhajóm két szereléket tud bevinni melyet a hajó hátuljára elhelyezet szerelékbehordóba lehet beakasztani és a billentéstől függetlenül tetszőleges helyen külön lehet kioldani mindkét oldalt.
 • Hullámokon is használható?
  Igaz a hullámzásnak van egy határa mert a hajók kisméretűek, de egy átlagos nem viharos vízen biztonsággal használható minden hajó.
 • Mennyire tartós?
  A hajók anyaga igen tartós. A műgyanta termékek 40-50 évig is megőrzik eredti minőségüket vagy akár tovább is hacsak valami szerencsétlen véletlen nem segít ezt az időt lerövidíteni. Pár éve javíítottam vihar után tartályokat amik 54 évesek de a kidőlt fákat már nem bírták el ami érthető is.
 • Mit tegyek ha cserélni szeretnék benne valamit?
  A hajók minden alkatrésze olcsón, hazánkban beszerezhető és külön cserélhető -fejleszthető, ami nagy előny a "gyári" integrált etetőhajókkal szemben mert azokban csak egységeket lehet cserélni ha egyáltalán lehet kapni.
 • Milyen akkuk kellenek bele?
  6 vagy 12V os akkuk kellenek a hajóba 1 vagy 2 darab,
  A kapacitásuk 4.5, 6, 7, 10 vagy 12Ah.
  Méretük 9cm magas, x11cm hosszú, x5-6cm széles
  Az akkuknak álló akkuknak kelllennie és zártcellásnak vagy zselé akkunak. Ennek az oka hogy a savas akkukban üzem során durranógáz képződik, és mivel az akku zárt térben van ahol a motorunk szikrázik, elég nagy az esély egy jó nagy durranásra.
  Az akkuk kapcsainak -kivezetéseinek felül kell lennie, de teljesen mindegy hogy kétoldalon vagy egyoldalon van -e a kivezetésük, ahogy az is mindegy hogy a kivezetés típusa milyen, lehet lapos mire kábelsarut tehetünk, de lehet csavaros is, ennek nincs jelentőssége.
     Egy tévhit itt is van. Sokan kérdezik hogy ha nagyobb akkut tesznek a hajóba tovább bírja -e? Mert tény hogy elvileg a nagyobb kapacitású akkuval tovább megy a hajó, de sokkal nehezebb is így nem biztos hogy mindenkinek az a vágya hogy a 10-20 perc többletidőért érdemes megszakítani magunkat mire vízretesszük a nehéz akkukkal a hajónkat. Legtöbben 7 és 10Ah akkukat használnak amivel a hajók 1 -3 órát működnek egy töltéssel.
 • Hogyan tölthetem az akkukat?
  Az akkuk töltésére többféle megoldás van, manapság egyre jobban terjed a napelemes töltő, de van szivargyújtós töltő is, és a hagyományos hálózati töltő. Az akkuk ideális vagy ajánlott töltőáramát minden gyártó feltünteti az akkuk oldalán pl 0.6Amper (=600 milliamper) /16h Ez azt jelenti hogy 600mA -val kell töltenünk 16 órán át ahhoz hogy rendesen fel legyen töltve.

  Ha kérdése van amire itt nem kapott választ írjon nekem, vagy látogassa meg ezt a két linket ahol bővebb információkat talál:
    
 • -Ezekre van szükség egy etetőhajóhoz -itt megtudhatja milyen alkatrészek kellenek egy etetőhajóba, melyekről itt képeket is talál