Szerző Téma: Fedél kivágás és perem készítése  (Megtekintve 730 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2020. Február 28. - 08:56:53

Nem elérhető marshallplast

  • Adminisztrátor
  • Teljes tag
  • *****
  • Hozzászólások: 212
  • Globális Admin
    • Profil megtekintése
    • Marshallplast Fórum modell és etetőhajó készítése
Itt megmutatom, hogyan készül egy fedél alá a perem.

Ez csak pár kép, itt írok is a képekhez hogy érthetőbb legyen.
Nem nehéz!!

Kell először is egy lap.. vagy hajó felső rész amire fedelet szeretnénk csinálni. Én a lapon mutatom be mert ez készült éppen. Felrajzolom a körvonalat:


Majd kivágom lombfűrésszel, amit lehet vágni flexxel is akár de nagy lesz a hézag mér 1.5mm koronggal vágva is.


Itt két lehetőség van. Vagy a kivágott lap lesz a fedél, vagy egy másik lapra teszem a kivágott keretet és a fedél kivágást tűvel átkarcolom egy másik lapra, ami a fedél lesz. -ritkán csinálom, igyekszek pontosan vágni.

A kivágott lapot, vagy fedelet vissza ragasztom széles átlátszó celluxxal. Ez fogja tartani ameddig meg nem köt a perem alatta.


Megfordítom a lapot -vagy a hajó felső részét ha arra készül fedél és perem- és alulról maszkoló szalagot ragasztok a fedélre úgy, hogy a fedelen legyen a szalag nagyobb része, a vágástól pedig 2-3mm re ráragadjon a lapra amiből a fedelet kivágtam.


Legvágok vagy tépek kb 3-4cm széles üvegpaplant ami lehet akár két régetben 160-230 gramm/m2 üvegszövet is. Majd bekenem gyantával a lapot és erre a gyantás részre teszem a szövetet amiből a perem lesz.


Így néz ki amikor át van itatva a szövet gyantával, és már csak várni kell kb fél órát ameddig megköt a gyanta de még nem kemény.


Kb fél óra múlva leveszem vagy körbevágom a celluxot a fényes oldalon, és kiveszem a fedelet. Ekkor még köt és kissé puha a peremünk, de így a felesleges gyanta ami befolyhat a cellux alá, könnyen lejön. Lekapargatom vagy lemosom.


Majd a maszkolószalagot amitől nem ragad össze a fedél és perem, lehúzom.


A még kissé puha de majdnem merev fedelet éles késsel köbevágom -ez pvc vágó kés de amikor kemény akár flexxel is egyenesre lehet vágni a perem körvonalát. Majd amikor kemény, körbe csiszolom 80-as csiszolópapírral.


Így néz ki alulról -a perem felől


El is készült!!  :)..minek a sorompó a vasúti átjáróba??
Ha jön a vonat úgy is elzárja az utat,
Ha meg már el ment akkor minek lezárni??

 

Google Analytics Alternative