Szerző Téma: Formagumi részleg  (Megtekintve 3455 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

2011. Március 16. - 20:29:30

Nem elérhető marshallplast

 • Adminisztrátor
 • Teljes tag
 • *****
 • Hozzászólások: 212
 • Globális Admin
  • Profil megtekintése
  • Marshallplast Fórum modell és etetőhajó készítése
Ez a témakör a formagumi felhasználásával , beszerzési helyével foglalkozik.

Először olvassátok végig amit írok mert az egyszerűség kedvéért nem akarom bonyolítani és van ami a végére került így amit egyébként pl a kétrészes forma témát a közepénél kellene meg említenem!!!

Vágjunk hát bele.:

-A formagumi amit én is használok a http://t-silox.hu tól veszem, Oxam S-2 a neve és 1kg formagumi és ehhez az edző 50ml.
-a keverési arány 1000g formagumi/50ml edző 1/20% a keverési arány tehát 100g formagumihoz 5ml edző kell ami digitális konyha mérlegen mérek, az edzőt meg orvosi fecskendővel.
-a kötési idő kb 45-60perc szoba hőmérsékleten ami ugye kb 25fok.

A felhasználás:
-kell először is pár eszköz mint gumikesztyű, 14ft/db gyógyszertárban, fecskendő..ezt orvosi rendelőben lehet kérni, tálka..műanyagos boltokban 70-120ft salátás tál, keverő pálca, és esetleg kb 2cm széles ecset, egy fa vagy valamilyen kemény alap, gyurma, és kemény karton vagy fa amiből egy dobozt tudunk csinálni.

Az alapra helyezzünk gyurmát, ebbe nyomjuk bele azt amit formázni szeretnénk, lehetőleg úgy hogy a gyurma felőli oldalon ne legyen rész ahol a darabunk alá folyhat a gumi mert ide utána nehéz gyantát tenni és ha vékony le szakad az első kivételnél. Tehát nyomjuk bele gyurmába a formázni kívánt darabunkat pl egy diót félig nyomjunk bele a gyurmába, majd úgy csináljunk köré egy dobozt hogy teljesen tömített legyen minden oldala -sarka mert kifolyik a legkisebb repedésen is a gumi. A forma keretét olyan távolságra tegyük pl a diótól hogy a gumi mindenhol legalább 5mm falvastagságú legyen.

Keverjünk be 100g/5ml (kb5g) gumi/edzőt csak ki kell mérni és össze kell kutyulni jól, de vigyázzunk mert kb 15perc a fazékidő..tehát ettől később már kötni kezd, ragad nyúlik így igyekezzünk gyorsan dolgozni vele..nem kell kapkodni van idő bőven.

Kenjük fel vékonyan akár pálcával vagy ecsettel ez azért kell mert ha csak öntjük egyből a kisebb repedésekbe nem folyik be de ha már nedves a felület a gumitól nem lesznek lég buborékok a formánk felületén.
Majd ha ezzel meg vagyunk vékonyka sugárban öntsük a gumit a formába mert így a légbuborékok zöme nem folyik át. A vékonyka sugár azt jelenti hogy szó szerint vékony, mint amikor mézet csorgatunk kanálból a teánkba torokfájás esetén.

Már csak türelmesen várni kell kb 45-60 percet, bár a teljes kötési idő kicsit több..6 óra alatt már használható de 12-24 óra ha jól emlékszem a teljes kötés.

Ha meg kötött akkor kb radír gumi jellegű anyagot kapunk, amit óvatosan el tudunk választani a formázott tárgyról így meg van a fele.

A másik felét úgy csinálhatjuk meg hogy lépjünk vissza oda ahol az alapra le tettük a gyurmát és bele nyomtuk a diónkat, de ha kétrészes formát akarunk akkor kell két átlós illeszték ami pl egy-egy gyurmába nyomott toll kupak, ami egy egy mélyedést eredményez ..kb 4-5mm mély kell hogy legyen.

Ha a formánk másik felét csináljuk ne feledjünk el venni vazelint ..gyógyszertárban, és vékonyan de oldalán illetve a kilátszó helyeken is kenjük be a gumit mert csúnyán össze ragad.

Majd ismét keverjünk gumit 100g/5ml menyiségenként kb és újból vékonyan kenjük fel a dió felületére, majd vékony sugárban öntsük a gumit, várjunk 45-60percet.

« Utoljára szerkesztve: 2011. Szeptember 24. - 10:37:58 írta marshallplast »
..minek a sorompó a vasúti átjáróba??
Ha jön a vonat úgy is elzárja az utat,
Ha meg már el ment akkor minek lezárni??

2011. Szeptember 24. - 10:48:12
Válasz #1

Nem elérhető marshallplast

 • Adminisztrátor
 • Teljes tag
 • *****
 • Hozzászólások: 212
 • Globális Admin
  • Profil megtekintése
  • Marshallplast Fórum modell és etetőhajó készítése
A darab készítés a következő témakör:

A meg kötött gumi formánkba első két három alkalommal csak simán kenjünk bele gyantát ..epoxi, poliészter mindegy mind kijön és az eredmény is kb ugyan az...de a poliészter olcsóbb és gyorsabban köt..kb 1 óra és élvezhetjük a munkánk eredményét.

Tehát vékonyan kenjük bele a formába a gyantát, ahol nagyon repedezett tagolt a felület ott rossz golyóstoll heggyel mintha rajzolnánk a gumira lassan húzzuk végig a toll hegyét ezzel oda is be folyik a gyanta, és kötés után nem ér minket meg lepetés. majd szintén vékony sugárban öntsünk gyantát a formánkba, ha két részes lehet fecskendőt használni és a formának ilyenkor kell egy pár kemény oldal..fa karton..és össze kell gumizni nehogy ki tudjon az osztósíknál ..a két forma szélénél..folyni a gyantánk.

A gyanta kötéskor melegszik, ezt észre vehetjük a jellegzetes szagáról és a melegről ha kezünkkel ellenőrizzük majd lassan el kezd ki hűlni és ilyenkor már ki vehető a formából a darabunk.

Ha több darabra tervezünk a forma felületét vékonyan át kell kenni olajjal, -sima motor olaj, vagy vazelinnel.

Jó munkát kívánok! Kérdezzetek bátran! Tudjátok csak gyorsan regisztrálni kell a fórumomra itt:
http://forum.marshallplast.com/index.php?action=register
majd alul a VÁLASZ gomb meg nyomásával már is hozzá szólhatsz a témához vagy indíthatsz saját témát amit magad szerkeszthetsz!
« Utoljára szerkesztve: 2013. Március 24. - 16:21:31 írta marshallplast »
..minek a sorompó a vasúti átjáróba??
Ha jön a vonat úgy is elzárja az utat,
Ha meg már el ment akkor minek lezárni??

2014. Január 13. - 23:38:58
Válasz #2

Nem elérhető Tibcsi8285R

 • Újonc
 • *
 • Hozzászólások: 1
  • Profil megtekintése
Üdvözletem!

Tibor vagyok, Békés megyéből. Véletlenszerűen találtam az oldalra. De szerencsémre foglalkozik olyan részleggel is ami engem most érint. Házilag készített gumi (gumiabroncs). Igaz, nem hajókat, repülőket és autókat készítek, és nem papír az alapanyagom, ha nem műanyag (stirol) és különböző fa. Mezőgazdasági gépek, munkaeszközöket gyártok 1:32-es méretarányba (eddig 1:16-ba készítettem). Most is folyamatba van pár alkotásom, amihez kell gumiabroncs. Youtube-n láttam egy videót, ahol az csávó egy már kész gumiabroncsot "duplikál". Nah, ehhez hasonló módon akarok én is készíteni sajátot. Segítséget szeretnék kérni ebbe, milyen anyag kell, hol tudom beszerezni és mennyiért .... !

Köszönöm!

 

Google Analytics Alternative