Az első horgászélményünk

   A mi kis horgászélményünk úgy indult, hogy bár én nem horgászok, sőt nem is fordult meg bennem ennek gondolata sem korábban, hogy kipróbljam vagy hogy én egy nagy horgász legyek. Igaz hogy etetőhajókat gyártok és éveken át sokan noszogattak hogy csak egyszer próbáljam már ki mert sosem értettem hogy mitől csillog a szemük a horgászoknak amikor elhozzák a halaikat vagy fotóikat mutogatják a nagy fogásról.
   Pár éve nyáron azonban, töntént valami. Nyáron elgondolkoztam mit találjak ki a lányomnak, hogy a lepkefogás és tv nézés helyett mást is csináljon. Szerencsére mi jó helyen lakunk, mellettünk van egy régi iskola ami korábban egy kastély volt, az udvara olyan mint egy botanikuskert, öreg fák, patak ami körbefolyik egy kis szigeten kicsi holtágat képezve amiben halak úszkálnak. A levegő illata mámorító, pont olyan mintha erdőben lennénk. 
    Innen jött az ötlet hogy munka után, titokban lelopakodok a szigetre, viszek magammal egy kis kenyeret és megnézem vannak -e benne halak? Amilyen mázlim volt pont sok kicsi hal volt benne és mind éhes!
  Rögtön kocsiba ültem és gyorsan beszaladtam egy horgászboltba ahol bár ismertek, de egyből kikerekedett a boltosok szeme amikor elmagyaráztam hogy horgászni szeretnék és kellene nekem egy nagyon olcsó pecabot, erre egy zsebpeca pici horoggal, igaz egy kukkot sem értettem abból amit mondtak miközben sorra vettük a botokat, de szerencére sikerült találni egy pont nekem való 900ft -os kék botot, a zsebpeca 250-300ft volt, nem egy nagy kiadás. Szóltam a lányomnak hogy jön -e velem pecázni? Mondanom sem kell, hogy egyből felcsillant a szeme hogy végre valami érdekeset fogunk csinálni, nem csak dolgozok mindig és már indulhattunk is életünk első horgászkalandjára.
  Pár lépésre van tőlünk a patak így gyorsan oda értünk, lepakoltunk, megálltunk a hídon mert alatta láttam a legtöbb kishalat. A víz sekély, alig 40-50cm, árnyékos fás helyen van és ahol a nap besütött le lehetett látni az aljáig így láttuk az izgő mozgó halakat benne. Gyorsan gyúrtunk kis kenyérgolyókat amit feltettünk csalinak, és indulhatott is  a horgászat.
  Ahogy belógattuk a horgot már rá is akadt egy halacska és Eszter felkiáltott az örömtől
APA NÉZD FOGTAM EGY HALAT!  Hazarohantunk egy vödörért, mert arra nem számítottunk hogy fogunk is valamit mert azt tudtam hogy a hal bekapja a csalit a horoggal de hogy mit kell tenni ezután, hogy őszinte legyek gőzöm sem volt. Csak 1-2 órát voltunk ott és máris 16 hallal jöttünk haza. Nem tudom mi volt aznap a halakkal mert szinte pár másodpercenként fogtunk ki egyet. Volt köztük 5-7 centis, meg nagyobb12-15 centisek is, de Eszternek mind nagy kincs volt. Én csak mosolyogtam rajta milyen csendben és türelmesen gubbasztott a hídon, suttogott és ügyesen lógatta a csaliját miközben várta a nagy kapást. Tényleg türelmes volt pedig Eszter csak 8 éves, minden halat haza vittünk mert meg kellett mutatni a trófeát otthon is, amit később vissza engedtünk a vízbe. Eszter persze megsimogatott minden halat mielőtt visszadobtuk őket, hátha később megint a horgunkra akadnak.
Mivel nem ismerem a halakat, így egy itteni horgászsráctól kérdeztük meg mi is akadt a horogra, volt köztük arany és ezüst kárász, keszeg..meg egy kis hínár is persze. Sokszor lemegyek vele még most is pecázgatni mert ez egy nagy élmény nekem is, mert így megtudtam miért horgásznak oly sokan, és mi az ami rabul ejtő ebben az elterjedt hobbiban, sportban. De nekem ez dupla élmény volt mert látom hogy a lányom is élvezi.
  Este lefekvés előtt amikor elmeséte aznapi élményét, pont kimentem a szobából és csak félfüllel hallottam ahogy az anyjának mesélte milyen jó volt délután halat fogni, mennyire tetszett neki hogy élő halat foghat a kezében amit ő fogott ki és milyen jó hogy én is vele voltam.
Ez csak egy tipp volt, milyen egyszerűen lehet ezt kipróbálni, mi ejtheti rabul a horgászokat, mit éreznek, és miért olyan szenvedéllyel művelik ezt ennyire sokan. Jó tipp ez szülőknek is akik nem nagy horgászt készülnek nevelni a gyermekükből, hanem csak keresik a módot arra hogyan töltsenek el gazdag élménnyel teli időt gyermekükkel. Mert a gyerekeknek nincs annál nagyobb élmény ha a családdal együtt tölthetik szabadidejüket.  Nekem is nagy élmény volt, mert sok éve etetőhajókat is gyártok de én még sosem fogtam halat. Ezért is volt ez jó ötlet mert én is érezhettem valami hasonlót amit csak egy horgász érezhet amikor kapása van. Bevallom jó volt nekem is amikor éreztem hogy megfeszül a damil, és felcsillan a szemem hogy fogtam egy halat. Nagyon felvillanyozott hogy nekem is megy ez nem csak a nagy horgászoknak, még ha az én halaim nem is voltak akkorák, de ÉN FOGTAM A LÁNYOMMAL!!.
  Ennyi kell ahhoz hogy bárki egy jó napot szerezzen magának, vagy a gyermekének és este egy feledhetetlen élménnyel zárják a napot.
Ha nekünk sikerült, másnak is menni fog csak szánja rá magát egy kis kalndra, ami így nem is drága mulatság. Ráadásul ha olyan vízet választunk ahol engedéllyel lehet csak horgászni ott biztosan vannak horgászok akik a mi elit felszerelésünket meglátva inkább segítenek mint elküldjenek mert látják hogy nem nagy halat akarunk fogni, csak élményt keresünk.
Üdvözlettel: Eszter és Csabi